Noticias:

Estimados/as.

Esperando se encuentren bien, informo que a contar de hoy comienzan los trabajos de mejoramiento de la futura sala de Convivencia Educativa, razón por la cual está autorizado el ingreso a personal específicamente acreditado, quienes estarán ubicados principalmente dentro de dicha sala.

Además se me informa que el trabajo tendrá una duración de 6 días hábiles, por lo que es muy probable que tengamos períodos en que se sientan ruidos propios de las labores que desempeñarán, esto afectaría principalmente a las salas del entorno: 5° y 6° básicos, sala enlaces y dirección; por lo cual, pido a los docentes, funcionarios y a nuestros estudiantes, paciencia en ese sentido.

También comunicar que se están haciendo trabajos de despeje y habilitación de espacio (bodega) para guardar los materiales de Educación Física (cerca del portón de buses).

Con estas intervenciones, se logrará concretar la utilización de dos espacios esperados por nuestra comunidad: una sala para PIE y otra para la implementación inicial de sala de laboratorio y arte (compartida para ambas áreas por el momento).

Esperando tengan una buena semana, les saluda cordialmente:

Mavelyn Silva Carvajal
Directora (s)
Colegio de Maipo

Menú Principal

A vonal másik oldalán

Iniciado por choetmoa.m.t.hich, Ago 20, 2026, 06:19 AM

Tema anterior - Siguiente tema

choetmoa.m.t.hich

Péntek este volt, és a városi iroda minden ablaka már régóta sötét volt, csak az enyém égett. Mögöttem a székemben egy újabb csésze kávé hűlt ki, a monitor előtt pedig egy jelentés, amit már háromszor nekikezdtem, de egyszerűen nem akart semmilyen értelmes formát ölteni. Nem voltam szerencsejátékos, sőt, a kaszinó szótól is kirázott a hideg, mert az apám fiatalon majdnem mindenünket eljátszotta egy patinás pesti játékteremben. A kártya nálunk sosem volt játék, hanem családi átok. Mégis, azon a bizonyos pénteken, amikor a főnököm este tízkor rám írt, hogy ""még ma kellene valami fény a projektben"", valami bepattant.

Hazafelé a metrón már nem is a jelentésen járt az agyam, hanem azon, hogy az utóbbi időben minden napom egyforma. Ébresztő, kávé, ingázás, nyolc óra képernyőbámulás, aztán haza, és ott is csak a laptop. Az életem olyan volt, mint egy lejárt szavatosságú tej, amit az ember már csak azért iszik meg, mert kár kidobni. Aztán az egyik kollégám, Peti – az a tipikus srác, aki mindig tudja, hol van a legjobb brunch és melyik online pókerterem adja a legjobb bónuszt – mesélte, hogy telepítette ezt az appot, a vavada aplikacja-t, és hogy onnantól az estéi sokkal izgalmasabbak lettek. Viccesnek találtam, hiszen egy lengyel nevű alkalmazástól várja az izgalmat, de valahogy mégis megjegyeztem, amit mondott.

Nem terveztem semmit. Tényleg nem. Csak otthon, a kanapén, miközben a laptopom épp a frissítéseket töltötte, és nem tudtam volna egy percet sem unatkozni, elővettem a telefonomat. Gyorsan telepítettem a vavada aplikacja-t, mert a boltban az első találat volt, és a neve ismerősen csengett. Abszolút nem voltak elvárásaim. Gondoltam, bedobok pár száz forintot, ha mást nem, látok egy új felületet, és kipipálhatom a ""kipróbáltam"" élményt, mint valami turista, aki egy különös étterembe téved. Az első percben meglepett, milyen átlátható minden. Nem volt az a tipikus, villódzó csillivilli szarság, ami a kamu oldalakra jellemző, hanem egy szép, letisztult dizájn, ami nem ordít, hanem kínál.

Elkezdtem egy egyszerű rulettel, mert azt mindenki ismeri. A piros vagy fekete, ennyi lett volna az egész. De aztán valamiért – lehet, hogy a kialvatlanság miatt – bevállaltam egy számot is. A harmincas éveim elején járok, a szerencsejáték-szolgáltatóknál most engem is ""fiatal felnőttként"" aposztrofálnak, és úgy voltam vele, hogy ez a 2000 forint úgyis elúszik, ez a szombat esti programom ára. A golyó pörgött. Én meg csak ültem, mint egy kőszobor, kezemben a hideg tea. Aztán a golyó megállt. A harmincon. Pontosan azon a számon, amit kiválasztottam. A képernyőn először csak valami díszes animáció ugrott be, majd a gyűjtőpontok növekedésének a száma. Nem egy nagy összeg, egy tisztes, másfél napnyi fizetésnek megfelelő tétel, de akkor és ott, abban a lehangoló péntek éjszakában, ez többnek tűnt a pénznél. Ez egy jel volt. Nem a kaszinótól, hanem tőlem, hogy még mindig tudok örülni a véletlennek, hogy nem váltam teljesen robotizált, céges biorobotot.

Ahogy telt az idő, a kezdeti tétovázásom olvasztotta fel a görcseimet. Rájöttem, hogy engem nem a pénz hajt igazából, hanem a kiszámíthatatlanság hiánya az életemből. Az, hogy egyetlen pörgetésnél minden a feje tetejére állhat, és nem azért, mert jól dolgoztál vagy évekig építettél valamit, hanem azért, mert épp úgy alakult. Ez a felismerés felszabadítóan őszinte volt. A vavada aplikacja nem váltotta meg az életemet, nem lettem tőle gazdag, és nem is akarok senkit félrevezetni, hogy ez az egyetlen út a boldogsághoz. Néha nyerek, néha veszítek, de a lényeg, hogy közben nem a következő céges mérföldkövön jár az agyam, hanem a jelenen. Az apró, buta, gyerekes izgalmon, amit már rég elfelejtettem.

A legfurább mégis a kollégáimmal történt. Hétfőn, amikor bementem, Peti rákérdezett, hogy kipróbáltam-e végül. Bevallottam, hogy igen. Erre a csapat egyik legcsendesebb tagja, az ötvenes éveiben járó Béla, akiről mindenki azt hitte, hogy csak a kertészkedés érdekli, elővette a telefonját, és megmutatta, hogy ő is játssza ugyanezt, csak épp a sportfogadás részét, és az utóbbi három hétben hébe-hóba nagyobbat nyert, mint a napi bérlete. Hirtelen mindenki mesélni kezdett. A marketinges Lili elmondta, hogy ő a póker variációkat nézi, mert az ""fejben dől el"". Még a főnököm is lazított egy kicsit, és megjegyezte, hogy ő anno a lottón szokott játszani, amíg be nem tiltották a szelvényvásárlást a munkahelyi szünetekben, mert egy adminisztrátor csajszi folyamatosan nyert. A játék – észrevettem – nem róluk szólt, hanem a közös titokról. Arról, hogy mindenki bizonytalan, mindenki keres egy kis kapaszkodót, és ebben a kapaszkodásban végre nem egyedül voltunk.

Sokat gondolkodtam azon, hogyan változott meg a hozzáállásom. Már nem félek a véletlentől, hanem elfogadtam, hogy az élet tele van olyan dolgokkal, amiket nem tudok irányítani. Ez a gondolat sokkal nyugodtabbá tett. A héten is játszottam, napi pár percet, és néha kisebb-nagyobb összegeket nyertem, de ami fontosabb, hogy a veszteséghez is máshogy állok hozzá. Nem verem magam, hanem egyszerűen nyugtázom, hogy ez is az élet része. A vavada aplikacja nálam nem a menekülés lett, hanem egy kis ""én-idő"". A felnőtt lét egyik legnagyobb hazugsága, hogy mindent uralnunk kell. De közben az ember elfelejt játszani